2004-11-04

Vem är den dumme vite mannen nu?

Det är klart att det är tråkigt att förlora när man investerat tungt.

Därför var det mer sannolikt än solens uppgång att kulturknuttarna skulle behöva gråta ut i några dagar när inte deras kandidat vann valet i det USA som Europa älskar att hata.

I dag började det. Den finaste av fina kultursidor, i den finaste av fina tidningar, fick i dag plats med två kondoleanser till det amerikanska folket.

Dels från Ingela Lind, som under rubriken Tillbaka till framtiden 2 - premiär i går bittert resonerar med sig själv: "Många frågar vad det är för ett Amerika som vunnit." Lind konstaterar att amerikanerna "längtar tillbaka till sin egen enkelspårighet" och att det är därför de valt Bush. Hon minns när hon själv var utbytesstudent i landet - "bristen på kunskap stärkte självkänslan och gav en fantastiskt energi" - och ser att det är till denna tillvaro som USA nu är på väg att trilla tillbaka.

Eftersom de valt Bush. Eftersom de valt fel. Tydligen.

Sorgebetygelse nummer två levererar Stefan Jonsson, som aldrig har haft några problem med att vara ideologiskt förutsägbar i sin textproduktion. När han för en vecka sedan poserade med att han i likhet med "nio tiondelar av mänskligheten" inte sympatiserar med Bush var vi nog en del som gäspade extra länge över morgontidningen.

I Regnbågens land dör skriver Jonsson i dag om hur han sörjer att USA "spruckit i två hälfter, vilka i allt högre grad bekämpar varandra".

Det skulle tydligen inte ha skett om det vore Kerry som hade vunnit med nätt och jämnt hälften av de röstande bakom sig, eller?

"För många européer ter sig denna seger nästan lika svår att begripa som den konservativa vändningen i muslimska länder", slår Jonsson trosvisst fast. Han ställer retoriskt frågan om inte invånarna i republikanska delstater som Texas och Wyoming är "gåtfulla".

Uppenbarligen blir man en "gåtfull" människa, "svår att begripa", när man inte röstar som Jonsson skulle ha röstat. Wow.

Jonsson peakar emellertid först senare i artikeln, när han diskuterar något så modernt och fräscht som klassintressen: "Röstade alltså många av Bushs väljare mot sina intressen? Ja, ekonomiskt sett tror jag att de gjorde det."

Så fint, då. Det här avantgarderesonemanget - det duperade folket måste medvetandegöras - har jag hört förr. Och länderna som praktiserat idéerna existerar i huvudsak inte längre.

Vi får se hur klagolåten över de felröstande amerikanerna låter i morgon.

1 Comments:

Blogger JPA said...

Tack, jag snodde ett par citat från dig!

10:46 em  

Skicka en kommentar

<< Home

free hit counter