2004-11-10

Offentliga organ emellan

Så kom äntligen glädjebeskedet: statliga Ungdomsstyrelse har utsett Lund till Årets ungdomskommun 2004!

Ty ingen vet, och ingen vill veta, vilket påvert och miserabelt samhälle vi skulle ha om inte Ungdomsstyrelsen fanns och delade ut utmärkelsen Årets ungdomskommun. Kallt, hårt, cyniskt, nyliberalt - rakt igenom. Illa.

Enligt motiveringen har Lund tydligen gått "från ord till handling", som den gamla plattityden förtäljer. Dessutom "lyssnar och diskuterar" man med de "unga". För detta prisas man med 100 000 kronor av Ungdomsstyrelsen.

En offentlig aktör belönar, med mina pengar, en annan offentlig aktör, för att den senare sett till att spendera mina pengar. Det verkar klokt.

Som tidigare bosatt och skattebetalare i Lund vill jag förstås veta vad som ligger bakom ungdomsmiraklet i Lärdomsstaden.

Det visar sig att svaret på de flesta frågor heter "Lunds UngdomsTing", en innovation från Kultur- och fritidsnämnden i Lund. Oturligt nog fungerar inte hemsidans Frågor och svar för närvarande, så yours truly som är vetgirig surfar planlöst omkring på hemsidan för att söka kunskap om denna nya förvaltningsnivå i Lunds politiska struktur.

Råkar trilla förbi hemsidans länktips. UngdomsTinget har, som sig bör, en sida med länkar, som UngdomsTinget vill rekommendera sin målgrupp (ungdomar i Lund, kan tänka) att också besöka.

Närmare bestämt: Föreningen för rättvisemärkt, Förbundet Djurens Rätt, Världsnaturfonden, KRAV, Köttinformationsinstitutet, Vegan Action, Aeqvalsi - Nätverket för fria feminister, Feminism, Kvinnofronten, Tidningen Bang, Syndikalistiska ungdomsförbundet, Sveriges Anarkistfederation, Amnesty, Reclaim The Streets, Skåne Social Forum, Yelah.net, Socialism.nu, Elevorganisationen, Lunds Universitet samt SVEA - Sveriges Elevråd.

En progressiv webredaktör, kan man anta. Grattis, Lundaungdom.

free hit counter